فلوراید تراپی در کودکان یکی از روشهای مناسب برای پیشگیری و کاهش پوسیدگی در دندان آنها است. مشکلات پوسیدگی دندانها در بزرگسالان معمولا به صورت تدریجی از زمان کودکی شکل میگیرد. فلوراید یک عامل شناخته شده در مقابله با پوسیدگیهای دندان افراد خواهد بود.
پوسیدگی دندان زمانی رخ میدهد که باکتریهای تولید کننده، اسید مینای سخت محافظت کننده دندانها را در خود حل میکند. فلوراید ماده اولیه ضد پوسیدگی است که به صورت سیستمیک در داخل بدن و موضعی عمل خواهد کرد. این ماده به عنوان یک معیار مطمئن و موثر در جوامع بشری برای کاهش شیوع و وقوع پوسیدگیهای دندان است. فلوراید دارای توانایی منحصر به فرد در تقویت مینای دندان هم خواهد بود.
هنگامی که فلوراید در معرض مینای دندان قرار میگیرد، آن را کاملا تقویت میکند که باعث میشود مقاومت بیشتری در برابر حملههای اسیدی پیدا کند. فلوراید تراپی در کودکان هم برای دندانهای شیری کودکان و هم برای دندانهای دائمی کاملا مفید عمل میکند. به همین دلیل افرادی که در معرض ریسک پوسیدگی دندان قرار دارند، بهتر است از روشهای درمان با فلوراید برای رفع مشکل خود استفاده کنند.
دندانها از اعضا بسیار مهم بدن هستند که علاوه بر این که نقش عملکردی در سلامت عمومی بدن دارند، سبب افزایش زیبایی لبخند افراد هم میشوند. بر این اساس انجام فلوراید تراپی در کودکان یکی از مهمترین خدمات دندانپزشکی کودکان در اصفهان است. البته این روش زمانی پاسخ خوبی به شما میدهد که از مسواک زدن منظم با خمیر دندانهای حاوی فلوراید برای کودک خود استفاده کنید. در این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با این روش درمانی آشنا کنیم و اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم.
فلوراید چیست؟
فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که سبب استحکام دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها خواهد شد. فلوراید سلامت مینای دندان را حفظ خواهد کرد و با باکتریهایی که دندانها را خراب میکنند، مقاومت شدیدی میکند. مینای دندان یکی از بیرونیترین لایههای دندان است که به عنوان سختترین ماده در بدن انسان شناخته میشود.
در بسیاری از کشورهای دنیا، به آب آشامیدنی مقداری فلوراید اضافه میکنند تا دندانها را در مقابل پوسیدگی حفظ کنند. تحقیقات نشان داده که آب آشامیدنی حاوی فلوراید پوسیدگی دندان را تا 25 درصد کاهش خواهد داد.
فلوراید تراپی در کودکان یا فلوراید درمانی چیست؟
فلوراید تراپی در کودکان یا همان فلوراید درمانی یک روش درمانی دندانپزشکی است که در آن غلظت زیادی از فلوراید به دندانها مالیده خواهد شد. این ماده مدتی در تماس با دندان میماند تا بتواند سلامت دندان را بهبود ببخشد. این درمان باید در بهترین دندانپزشکی اصفهان انجام شود. فلوراید ممکن است به صورت ژل، محلول، وارنیش یا فوم برای دندانها استفاده گردد. توجه داشته باشید که اگر میخواهید این کار را در منزل خود انجام دهید، حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید و تمامی اصول بهداشتی را در آن رعایت کنید.
فواید فلوراید تراپی در کودکان چیست؟
- فلوراید درمانی به بدن کمک میکند تا از موادی مانند کلسیم و فسفات بهتر استفاده کند. دندانها این مواد معدنی را میتوانند مجددا جذب کنند و ضعفهای ایجاد شده در مینا را هم ترمیم کنند.
- فلوراید وارد ساختار دندانها خواهد شد که این کار مینای دندان را تقویت خواهد کرد. در نتیجه دندان هم در مقابل باکتریها کمتر آسیب پذیر خواهد شد.
- فلوراید میتواند فرایند ایجاد پوسیدگی دندان را تا میزان زیادی کاهش دهد یا حتی آن را خنثی کند.
- فلوراید درمانی با جلوگیری از رشد باکتریها، از عفونت لثه هم پیشگیری میکند و احتمال دندان درد و از دست دادن زود هنگام دندان کمتر خواهد شد.
انواع روش های دریافت فلوراید
فلوراید معمولا در دهان وارد میشود و به طور مستقیم روی مینای دندان تاثیر میگذارد. روشهای مختلفی برای تامین فلوراید مورد نیاز برای دندان وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید
در کودکان بالای 6 سال که دچار مشکلات شدید پوسیدگی دندان هستند، استفاده از فلوراید تراپی در کودکان و دهانشویههای حاوی فلوراید میتواند نقش بسیار موثری در کمک به حفظ مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی داشته باشد. این دهانشویهها نیازی به نسخه پزشک ندارند و به راحتی میتوان از داروخانهها آن را دریافت کرد. علاوه بر آن، دندانپزشک ممکن است از ژلها و دهانشویههای حاوی فلوراید هم برای افزایش سطح فلوراید قرار گرفته در معرض مینای دندان، در مواقع لازم از آن استفاده کند.
مکمل های فلوراید
مکملها حاوی فلوراید معمولا توسط یک دندانپزشک یا پزشک متخصص کودکان برای کودکان گروه سنی 6 تا 16 سال که دسترسی به آب آشامیدنی حاوی فلوراید ندارند، تجویز خواهد شد. این مکملها به صورت قرص یا مایع وجود دارد و با توجه به سن فرد برای او تجویز میشود.
استفاده از خمیردندان های فلورایدی
انواع مختلف فلورایدهای موضعی قابل استفاده برای دندانها عبارت هستند از خمیر دندانهای اسیدی حاوی فلوراید (APF) و نیز خمیر دندانهای حاوی سدیم فلوراید خنثی.
افرادی که دچار خشکی دهان یا پر کردن همرنگ دندان، باندینگ، ونیر یا روکش و پل دندان هستند، لازم است از خمیردندانهای حاوی سدیم فلوراید خنثی استفاده کنند. در حقیقت استفاده از محصولات اسیدی حاوی فلوراید میتواند سبب ایجاد التهاب برای افراد دچار خشکی دهان شود. همچنین ممکن است مشکلات خاصی مانند پرکردگیهای همرنگ دندان را هم به همراه داشته باشد.
روش های درمان کلینیکی با فلوراید
فلوراید تراپی دندان کودکان در اصفهان در کلینیک دندانپزشکی اطفال توسط دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران به طور منظم در طول جلسات معاینه دورهای از دندانهای کودک انجام میشود. به هر حال در صورتی که کودک در معرض خطر بالا ایجاد پوسیدگی دندان باشد، احتمالا لازم است که از مقدار فلوراید بیشتری برای او استفاده گردد. به این ترتیب استفاده از این روشهای درمانی میتواند به حمایت از فرایند بازیابی مواد کانی در مینای دندان کودک کمک کند.
در واقع فلوراید درمانی در مطب دندانپزشکی یا استفاده از مکملهای فلوراید در خانه همگی میتوانند حفاظت بیشتر از دندانها را در برابر پوسیدگی ایجاد کنند. استفاده از این روشها ممکن است هنگامی لازم باشد که منابع آب شهری با فلوراید غنی سازی شوند.
عوارض فلوراید تراپی چیست؟
استفاده از میزان زیادی از فلوراید به شکل منظم، مانند هر داروی دیگری عوارضی را برای شما خواهد داشت. به ویژه در کودکان، مصرف منظم فلوراید باید کاملا با احتیاط صورت گیرد. مصرف بالا فلوراید ممکن است منجر به مسمومیت در فرد شود. علائم مسمومیت با فلوراید، معمولا با تهوع، درد شکم و استفراغ خود را نشان میدهد.
دندانهای دائمی تا سن 8 سالگی به طور کامل در کودک تشکیل خواهد شد. تنها یک دندان عقل است که استثنا در دوران بزگسالی رویش خواهد کرد. تاج هم بخشی از دندان است که در دهان دیده میشود. مصرف بیش از اندازه فلوراید در زمان شکلگیری دندان ابتلا به فلوروسیس را به همراه خواهد داشت. این مشکل با سفید یا قهوهای شدن دندان یا ایجاد لکههای سفید روی دندان همراه است.
شدت عارضه از تغییر رنگ جزئی تا ناهنجاریهای سطح دندان متغیر خواهد بود. فلوروسیس بعد از روییدن دندانها به وجود نمیآید.
فلوروسیس میتواند زیبایی دندان را مخدوش کند اما به عنوان بیماری محسوب نمیشود. این مشکل آن قدر ملایم است که تنها یک دندانپزشک متخصص میتواند آن را تشخیص دهد. اکثر موارد فلوروسیس در کودکانی مشاهده میشود که در مصرف مکمل فلوراید زیاده روی کردهاند یا در کودکانی که در کنار نوشیدن آب حاوی فلوراید، خمیر دندان فلورایددار را هم در زمان مسواک زدن خوردهاند.
مزایا فلوراید تراپی در کودکان
- مقابله با پوسیدگی دندان:
طبق اظهارات آکادمی دندانپزشکی اطفال در آمریکا، درمان موضعی با فلوراید برای مراقبت از پوسیدگی دندان کودکان بسیار تاثیرگذار است.
- مقرون به صرفه بودن فلوراید درمانی اطفال:
فلورایدتراپی ضمن آن که تا حد زیادی میتواند از خراب شدن و پوسیدگی دندان پیشگیری کند، میتواند نیاز مراجعه به دندانپزشک برای پر کردن، روکش و سایر راههای درمانی پر هزینه را پوشش دهد یا آن را به تاخیر بیاندازد؛ بنابراین با انتخاب روش فلوراید درمانی تا حد زیادی میتوانید هزینههای خود را کاهش دهید.
فلورایدتراپی مناسب برای چه کسانی است؟
- خانوادههایی که به طور میانگین، بیشتر از موادغذایی همچون گوشت، سبزیجات و میوه استفاده میکنند.
- کسانی که بیش از اندازه و به کرات از نوشیدنیهایی همچون انواع نوشابه، آبمیوه، شربت و … استفاده میکنند.
- گروهی از افراد که به بهداشت دهان و دندان خود توجهی نمیکنند و به صورت منظم مسواک نمیزنند.
آیا فلورایدتراپی فقط مخصوص کودکان است؟
خیر، این کار برای بالغان هم بسیار موثر عمل میکند؛ چرا که فلوراید نه تنها در پیشگیری از ضایعات جدید پوسیدگی روی دندان موثر خواهد بود، بلکه در توقف یا حداقل کند کردن روند پیشروی ضایعات پوسیدگی فعال اولیه روی سطح دندان هم نقش زیاد و مهمی دارد.
چه مقدار فلوراید در روز باید مصرف کنیم؟
مقدرا فلوراید روزانه توصیه شده به شرح زیر است:
- از بدو تولید تا 3 سالگی / 0.1 تا 1.5 میلیگرم
- از 4 تا 6 سالگی / 1 تا 2.5 میلیگرم
- از 7 تا 10 سالگی / 1.5 تا 2.5 میلیگرم
- در جوانان و نوجوانان / 1.5 تا 4 میلیگرم
هزینه و قیمت فلوراید تراپی
هزینه فلوراید تراپی به نسبت کمتر از سایر درمانهای دندانپزشکی مورد استفاده برای درمان پوسیدگی مانند ترمیم و عصب کشی و … یا هزینه ارتودنسی است. در ضمن ممکن است شما با یک بار فلوراید تراپی و رعایت بهداشت دهان و دندان از خراب شدن دندان جلوگیری کنید که این خود یک روش کاهش هزینه درمان دندانهای پزشکی خواهد بود.
فلوراید در کودکان و اطفال چگونه استفاده می شود؟
بهترین دندانپزشک کودکان، دکتر کچوئی و دکتر کامران توصیه میکند که فلوراید تراپی بهتر است در کلینیک دندانپزشکی و توسط متخصص دندانپزشکان اطفال و در زمانی که همه دندانهای شیری رشد کردهاند، انجام شود.
از آن جایی که کودکان زیر سه سال نمیتوانند آب دهان خود را به خوبی خارج کنند، نمیتوان برای آنها از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کرد. به همین دلیل استفاده از روش درمانی فلوراید تراپی میتواند در این زمان مفید عمل کند.
نکات مهم در فلوراید تراپی کودکان
بعد از انجام فلوراید تراپی اطفال باید یک سری مراقبتهای لازم را انجام دهید تا اثر این ماده از بین نرود. بعد این عمل کودک نباید 2 الی 4 ساعت غذایی میل کند. پس از گذشت این مدت زمان میتواند شروع به غذا خوردن کند. اما در انتخاب نوع غذا حتما دقت کنید؛ چرا که نمیتوان هر غذایی را به کودک بدهید. سیب زمینی و پوره آن، ماست، موز و سوپ از غذاهایی هستند که میتوانید بعد از انجام فلوراید تراپی به فرزند خود بدهید. در ادامه لیست غذاهایی که خوردن آنها بعد از فلوراید درمانی ممنوع است را برای شما شرح میدهیم.
- کودک نباید غذاهای خیلی سرد یا خیلی گرم را بخورد.
- باید از خوردن غذاهای چسبنده، تند، ترد و انواع مرکبات پرهیز کرد.
- کودک باید از مصرف نوشیدنیهای شیرین خودداری کند.
برای این که فلوراید ماندگاری بیشتری روی دندانهای کودک داشته باشد، حتما باید یک سری نکات را درباره آن رعایت کنید. این نکات بسیار ساده هستند، به گونهای که حتی لجبازترین کودک هم از پس آن بر میآید.
- بعد از استفاده از فلوراید کودک باید آب دهان خود را خارج کند.
- در روز فلوراید تراپی کودک نباید دندانهای خود را مسواک نزند.
- با اجازه دندانپزشک اطفال به کودک خود آب بدهید.
- بعد از انجام فلوراید تراپی میتوانید یک لیوان شیر به کودک خود دهید تا میل کند.
- هر 6 ماه یک بار فرزند خود را نزد دندانپزشک اطفال ببرید.
چه کسانی بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند؟
- کسانی که الکل زیاد یا مواد مخدر مصرف میکنند.
- کسانی که اختلال خوردن زیاد یا همان پرخوری عمدی دارند.
- کسانی که بهداشت دهان را منظم و درست انجام نمیدهند.
- کسانی که تغذیه صحیحی نداردند.
- افرادی که دچار خشکی دهان هستند.
- کسانی که مینا دندان آنها ضعیف است.
چه کسانی به فلوراید درمانی نیاز دارند؟
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه میکند که هر شش الی دوازده ماه یک بار که آن هم بستگی به وضعیت سلامت دهان شما دارد، درمان فلوراید باید صورت بگیرد. اگر احتمال پوسیدگی دندان در شما یا کودکتان بیشتر است، احتمال دارد برای شما دهان شویه فلوراید هم تجویز کند تا در خانه به صورت مرتب از آن استفاده کنید.
فلورایدتراپی برای کودکان در دندانپزشکی چگونه انجام می شود؟
فلوراید تراپی در کودکان یکی از ایمنترین و موثرترین روشهای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان است. قبل از فلورایدتراپی ابتدا دندانپزشک سطح تمام دندانهای کودک را با استفاده از مسواک به خوبی تمیز میکند. بعد از این کار هم دندانهای کودک توسط گاز استریل کامل خشک میشوند.
بعد از خشک شدن دندانها، در مرحله بعد تمام دندانها به وارنیش فلوراید آغشته میشوند. این وارنیش فلوراید حدود 4 دقیقه در مجاورت دندانها قرار میگیرند. بعد از گذشت این مدت زمان، مقدار اضافی ژل را با استفاده از گاز استریل یا یک تکه پنبه تمیز میکنند. البته باید توجه داشته باشید که این درمان برای کودکان زیر سه سال است.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که تقریبا تا نیم ساعت بعد از گذشت زمان این درمان برای دندانهای کودک، لازم است که فرزندتان دندانهای خود را نشوید.
فاصله زمانی فلورایدتراپی در کودکان چقدر می باشد؟
فاصله زمانی فلوراید تراپی بستگی به شرایط دهانی و دندانی کودک دارد و متفاوت است. علاوه بر این شرایط، پارامترهایی همچون:
- جنس دندان کودک
- سن
- مکان سکونت (منظور موقعیت جغرافیایی است؛ چرا که میتوان به موجود بودن فلوراید در آب آشامیدنی پی برد.)
- عوامل وراثتی
- نوع تغذه مصرفی کودک
- نوع بزاق دهان
- مدل تنفس کودک
- بیماریهای زمینهای
در تعیین فاصله زمانی فلوراید تراپی برای کودکان تاثیر زیادی دارد و دندانپزشک متخصص در نهایت آن را تشخیص میدهد.
سخن پایانی
با انجام به موقع و زودهنگام فلوراید تراپی در کودکان زیر نظر دندانپزشک اطفال و با استفاده از تجهیزات مورد نیاز، میتوان مقاومت دندان فرزندتان را نسبت به پوسیدگی و سایر آسیبهای دندان افزایش دهید. حتما همیشه شنیدهاید که پیشگیری بهتر از درمان است و توجه به اقدامات پیشگیرانه مانند فلورایدتراپی میتواند از آسیبهای دندانی، درد و همچنین ایجاد یا پیشرفت پوسیدگی جلوگیری کند.
منبع: https://b2n.ir/y95671