عبارت دندانپزشکی کودکان با بیهوشی یا آرامبخش ممکن است برای برخی از والدین ایجاد نگرانی کند. حتی بسیاری از والدین به دلیل ترس از بیهوشی، درمانهای فرزند خود را تا مدتها به تعویق میاندازند. بعضی از آنها هم به مطبهای دندانپزشکی مختلفی مراجعه میکنند تا شاید درمان دندانهای کودکشان را بدون آرامبخش یا بیهوشی انجام شود.
ایجاد خاطره مثبت از دندانپزشکی کودکان با بیهوشی و حفظ سلامت روان در حال تکامل یکی از اهداف مهمی است که دندانپزشکی کودکان با بیهوشی آن را در نظر میگیرند. توجه داشته باشید که برخی از کودکان به دلایلی مانند سن کم، ناتوانیهای جسمی و ذهنی یا اضطرابهای شدید و کنترل نشده، قادر به همکاری با دندانپزشک نیستند. لذا انجام درمانهای دندانپزشکی در مطب ممکن است برای این کودکان خطرساز باشد. به نحوی که در صورت ایجاد خاطره ناخوشایند در کودکی ممکن است کل آینده دندانپزشکی کودک تحت تاثیر قرار گیرد؛ بنابراین برای این کودکان، درمان دندانپزشکی تحت شرایط بیهوشی یا آرامبخشی صورت میگیرد.
اگر کودک شما به هر دلیلی در مطب دندانپزشکی همکاری کافی برای درمان را ندارد، هیچ گاه فریب تبلیغات فریبنده که در آن درمان کودک غیر همکار بدون بیهوشی را ذکر میکنند، نخورید. این تبلیغاتها معمولا توسط افرادی که متخصص دندانپزشکی کودکان نیستند انجام میگیرد و میتواند عواقب بد و ناخوشایندی را برای فرزند شما به همراه داشته باشد.
در این مطلب به توضیح کامل در مورد دندانپزشکی آرامبخشی و بیهوشی در کودکان و اطفال میپردازیم تا ترس و نگرانی را از والدین دور کنیم.
دندانپزشکی کودکان با بیهوشی
عوامل متعددی همچون: تجربیات ناخوشایند پدر و مادر و اطرافیان از درمانهای دندانپزشکی، کم بودن سن کودک و نداشتن برخورد منطقی با مشکل صدا و آب دستگاه، همکاری نکردن کودک و … سبب درمان نشدن کودک در دندانپزشکی میشود. این همکاری نکردن کودک سبب پایین آمدن کیفیت و استاندارد خدمات درمانی در دندانپزشکی خواهد شد. همچنین تهدید و منع فیزیکی همراه با کاهش دقت و کیفیت کار، میتواند ذهنیت نامطلوب روحی و روانی را در کودک به وجود بیاورد.
در سالیان قبل یا حتی امروزه در اغلب مراکز درمانی دندان کودکان، دندانپزشک مجبور بود با کمک دستیارش یا حتی پدر و مادر کودک برای زمان کوتاهی نسبت به ثبات و آرام گرفتن کودک اقدام کند. این در صورتی بود که بتواند در کمترین زمان ممکن کار خود را انجام دهد و این موضوع در بسیاری از موارد تنها راه حل برای خلاصی کودک از درد دندان بود. اما امروزه راههای گوناگونی برای رفع این مشکل به وجود آموده که دندانپزشکان از آن استفاده میکنند. این راه حل استفاده از بیهوشی و آرامبخشها در انواع مختلف است که در ادامه مطلب به آن میپردازیم.
انواع روش های بیهوشی و آرامبخش در دندانپزشکی کودکان
انواع روشهای بیهوشی که دندانپزشکان میتوانند از آن استفاده کنند، آرامبخش عمیق، خوراکی و بیهوشی عمومی است. در این قسمت هر یک از این موارد را مورد بررسی قرار میدهیم.
آرامبخش عمیق
یکی از روشهای دندانپزشکی کودکان با بیهوشی به وسیله آرامبخش عمیق است. این روش به واسطه متخصص بیهوشی صورت میگیرد تا کودک را به طور کامل به خواب عمیق فرو ببرد. اما اعمال حیاتی کودک مانند تنفس و بلع همچنان به وسیله کودک انجام میشود و جای نگرانی نیست. این روش به شکل تزریقی انجام میگیرد و اجازه مداوا در مدت زمان بیشتری را نسبت به آرامبخش خوراکی به دندانپزشک متخصص اطفال میدهد.
توصیه های قبل از تزریق آرامبخش عمیق
با توجه به سن و با نظر دندانپزشک، کودک نباید 6 الی 8 ساعت پیش از درمان هیچ نوع نوشیدنی و خوراکی را میل کند. شب پیش از درمان هم بهتر است کودک خواب راحتی داشته باشد. اگر هم کودک داروی خاصی مصرف میکند، حتما به دندانپزشک اطلاع داده شود.
توصیه های بعد از تزریق آرامبخش عمیق
بعد از به پایان رسیدن درمان، تا چند ساعت کودک حالت منگ و خواب آلودگی دارد. با در نظر گرفتن امکان تهوع و استفراغ در ساعات اولیه، کودک خود را در این موارد زیر نظر بگیرید. استفاده خوراکی با الویت مایعات و مقدار کم بعد از یک الی دو ساعت مشکلی ندارد.
آرامبخش خوراکی
در این روش، دندانپزشک متخصص کودکان در اصفهان وضعیت خاص کودک، سن و وزن او را در نظر میگیرد. هدف عمده دندانپزشک در این مورد، کم کردن استرس و تنش بیمار است. این روش سالیان سال است که در خدمات درمانی دندانپزشکان مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع آرامبخش خوراکی یکی از موثرترین داروهایی است که میتواند ضمن تاثیرات مفید برای آرامبخشی کودک، کمترین عارضه جانبی را هم داشته باشد. اگر این دارو با دز کنترل شده و به صورت خوراکی استفاده شود، هیچ نوع عارضه دائمی برای کودک به همراه نخواهد داشت.
توصیه های قبل از آرامبخش خوراکی
کودک حداقل باید تا سه ساعت پیش از درمان، خوراکی میل نکند و یک الی دو ساعت بعد درمان هم نباید چیزی بخورد. معده پر کودک ضمن این که احتمال تهوع و استفراغ را به همراه دارد، باعث کمتر شدن تاثیر دارو هم خواهد شد.
توصیه های بعد از آرامبخش خوراکی
بعد از استفاده دارو مربوطه با دز مشخص در مطب، استفاده از هر نوع نوشیدنی به مقدار زیاد ممنوع است. میزان لازم برای اثربخشی دارو تقریبا 20 دقیقه است. در این مدت به دلیل بروز خواب آلودگی، کودک باید کاملا تحت پوشش والدین خود باشد و از حرکت مستقل خودداری کند.
در حین درمان به توصیههای و پیشنهادات دندانپزشک حتما توجه کنید. بعد از به پایان رسیدن درمان تا چند ساعت، کودک همچنان در حالت منگی و خواب آلودگی و نداشتن تعادل قرار دارد؛ بنابراین از تنها گذاشتن کودک در این مدت پرهیز کنید. بعد از یک ساعت میتوانید غذای معمولی کودک با اولویت مایعات و مقدار کم را شروع کنید.
بیهوشی عمومی
راه پایانی جایگزین برای درمان کودکانی که به دلایل مختلف نمیتوانند با دندانپزشک همکاری کنند، روش بیهوشی عمومی است. در این روش ضمن این که کودک به طور کامل تحت درمان دندانپزشک قرار میگیرد، شرایط انجام درمان در زمان بیشتری در مقایسه با هر دو حالت آرامبخش خوراکی و عمیق انجام میشود.
در زمان بیهوشی، سطح هوشیاری بیمار کاهش مییابد و اتفاقات حین عمل در آینده در ذهن او نمیماند. همچنین هیچ دردی را هم حس نخواهد کرد و به دنبال آن هیچ حرکتی نمیکند. این شرایط به دندانپزشک اجازه میدهد تا با خیالی راحت و آسوده و با تمرکز کافی درمان را انجام دهد.
تفاوت بیهوشی کامل و آرامبخشی در دنداپزشکی کودکان چیست؟
انتخاب این که برای کودک از روش آرامبخشی یا بیهوشی استفاده شود، کاملا بنا بر تشخیص دندانپزشک متخصص کودکان و اطفال و پزشک بیهوشی است. معمولا برحسب تعداد دندانهای نیاز به درمان، وضعیت سلامت عمومی و جسمی کودک، طول مدت مورد نیاز برای درمان، تصمیم گیری لازم انجام میشود.
در اغلب موارد برای کارهای دندانپزشکی که تعداد کمتری از دندانها را شامل خواهد شد و مدت زمان کمی برای درمان نیاز است، از آرامبخش استفاده میکنند. برای کارهایی هم که نیاز به زمان بیشتر و طولانیتری است، از بیهوشی عمومی استفاده میشود.
در هر دو مورد یعنی دندانپزشکی کودکان با بیهوشی و آرامبخشی از طیف داروهای بیهوشی و گازهای استنشاقی مربوطه طبق نظر متخصص بیهوشی استفاده میشود. هر کدام از این موارد کاربرد خاص خود را دارد و توصیه میشود انتخاب نوع درمان به طور کامل به پزشک متخصص بیهوشی واگذار میشود.
بیهوشی دندانپزشکی کودکان توسط چه کسی انجام می شود؟
شرایطی که در آن کودک تحت بیهوشی عمومی یا آرامبخشی قرار میگیرد، بسیار مهم خواهد بود. این کار باید حتما در یک محیط بیمارستانی که تجهیزات کاملی دارد، تحت نظر متخصص انجام شود. از طرفی هم انجام این درمانها باید حتما توسط متخصص دندانپزشکی کودکان انجام شود. باید متخصص بیهوشی و تکنیسین بیهوشی هم در تمام مدت انجام کار و ریکاوری در محیط حتما حضور داشته باشد.
آیا دندانپزشکی کودکان تحت بیهوشی نیاز به بستری شدن دارد؟
در جواب این سوال که آیا دندانپزشکی کودکان تحت بیهوشی نیاز به بستری شدن دارد، باید بگوییم خیر. در اغلب موارد کودک در صیح روز کار درمانی وارد اتاق عمل میشود و پس از ریکاوری به مدت دو الی سه ساعت در بخش مربوطه تحت نظر خواهد بود. پس از این که متخصص بیهوشی اطمنیان حاصل کرد که وضعیت کودک مناسب است، او را ترخیص میکند. فقط در شرایطی که کودک دارای بیماریهای سیستمیک خاص یا شرایط ویژهای نیازمند به ملاحظات بیشتر باشد، با دستور پزشک مربوطه و صلاح دید متخصص بیهوشی، از شب قبل در بیمارستان حاضر میشود.
منبع: https://b2n.ir/n44524