جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دندان عقل چیست؟ | آیا باید دندان عقل را بکشیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید
دندان عقل آخرین دندانی است که در فک انسان رشد میکند. بازه سنی رشد دندان عقل از سن 18 تا 25 سالگی می باشد اما در بعضی افراد امکان دارد زودتر از این سن هم رویش کند. دندان عقل اگر خوب رشد کند می‌تواند در جویدن غذا به یاری دندان‌های دیگر بیاید اما اگر دندان عقل در جای خود به صورت کامل و مناسب رشد نکند، باعث آسیب به دندان‌های مجاور، استخوان فک و یا سیستم عصبی شود که پیشنهاد می شود در صورت احساس درد هرچه سریع تر دندان عقل خود را بکشید.

اصفهان، میدان احمد آباد، خیابان جی، قبل از تقاطع پروین، ساختمان الماس طبقه دوم

دریافت نوبت : ۰۹۱۳۷۹۸۴۲۹۱ – ۰۳۱۳۲۵۰۵۸۲۵

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان مهدی کچوئی و راضیه کامران

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران مشاوره بگیرید. برای دریافت مشاوره و معاینه رایگان می توانید با شماره ۰۳۱۳۲۵۰۵۸۲۵ تماس حاصل فرمایید.

دندان عقل | دندانپزشکی دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران
فهرست مطالب

دندان عقل یکی از پرماجرا ترین و دردسرساز ترین دندان هاست که در اواخر دوره نوجوانی تا جوانی ( ۱۷ تا ۲۵ سالگی) در انتهای فک رشد می کند. این دندان که به آسیای سوم نیز معروف است، سالهاست که دیگر کارایی برای ما ندارد، پس اغلب افراد ترجیح می دهند آن را بکشند و یا جراحی کنند. در این مقاله به بررسی دندان عقل یا دندان آسیای سوم یا سومین دندان مولار (M3) پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

همچنین شما می توانید جهت دریافت معاینه رایگان از بهترین دندانپزشکی در اصفهان، مطب دکتر کچوئی و دکتر کامران با در تماس باشید.

جراحی دندان عقل در اصفهان | دندانپزشکی دکتر کچوئی و دکتر کامران

دندان عقل چیست؟

دندان عقل درواقع سومین دندان آسیاب بزرگ است که در انتهای فک رشد می کند. این دندان به علت اینکه جزو دندان های آسیاب بزرگ است، دارای اندازه ای بزرگ و ریشه ای بسیار قوی است.

دندان آسیای سوم معمولا در سنین حدود ۲۰ سالگی رشد می کند، اما این دندان، یک دندان معمولی نیست. درواقع دردسرهای این دندان بسیار زیاد است. معمولا پزشکان نسبت به دندان عقل این نظر را دارند که باید کشیده شود. زیرا عوارضی همچون دندان درد، عفونت و … برای فک و دهان شما خواهد داشت.

 اما این موارد تنها عوارض دندان عقل نیستند. یکی از دردسرهای بزرگ این دندان، مشکل رویش آن است. رویش این دندان، پر از درد بوده و باعث جابجایی دندان های دیگر شما می شود. در همین حال ممکن است این دندان به صورت نهفته رشد کرده و عوارض خود را چندین برابر کند.

رویش دندان عقل

دندان عقل به دلیل اینکه در اولویت های آخر دندان ها قرار گرفته، در سنین بالایی رشد خود را شروع می کند. عموما این دندان از سن ۱۷ تا ۲۵ سالگی رشد کرده و معمولا رویشی همراه با درد دارد. دلیل آن نیز مشخص است. یکی از دلایل رویش پر درد این دندان، زائد بودن آن است. این را باید بدانید که دندان آسیای سوم، هیچ کاربردی نداشته و وجود آن چیزی جز دردسر برای شما ندارد. اگر بخواهیم ساده تر بگوییم؛ بدون وجود دندان عقل، سیستم دندان های شما کامل بوده و به دندانی دیگر نیاز ندارد.

از طرف دیگر، در زمان رشد این دندان، چون سیستم فک دندان و لثه رشد خود را کرده و به طور کامل محکم شده اند، رشد این دندان پر از درد بوده و می تواند عفونت و عوارض زیادی برای شما داشته باشد. پس اگر در فک خود یا قسمت های انتهایی آن احساس درد کردید، بدانید که دندان عقل شما در حال رویش است. در همین زمان است که باید مراقبت را شروع کرده و به متخصصین این حوزه جهت مشاروه یا جراحی این دندان مراجعه کنید.

عوامل موثر بر رویش دندان ها و دلایل نهفتگی آنها

دلایل زیادی برای این موضوع وجود دارد. دندان عقل، آخرین دندانی است که هر فردی در دهان خود در می آورد؛ اما یکی از مشکلاتی که امروزه باعث شده دردسرهای این دندان بیشتر شود، نهفتگی این دندان است. دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود دندان عقل، به صورت نهفته یا نیمه نهفته رشد کند.

یکی از دلایل آن، کاهش اندازه فک انسان ها در گذر زمان است. نوع تغذیه و شرایط ژنتیکی انسان ها باعث شده تا فک ها در طول زمان کوچک تر شده و به همین دلیل دیگر جایی برای دندان عقل نداشته باشند. از طرف دیگر، ممکن است بسته به هر فردی این دندان، اندازه غیر عادی داشته باشد.

در برخی افرادی که فک آنها دچار ضربه شده نیز ممکن است این دندان به صورت نهفته رشد کند. از دیگر دلایل رویش دندان عقل نهفته، درآمدن آن در جای نادرست است، یعنی ممکن است در بخشی دور از دندان های دیگر رشد کند.

انواع دندان عقل

در کل سه نوع دندان عقل در فک افراد رشد می کند. این سه مورد، دندان عقل سالم، دندان عقل نیمه نهفته و دندان عقل نهفته نام دارد. با توجه به شرایطی که در فک افراد وجود دارد، ممکن است این دندان به شکل های مختلفی رشد کند.

 اگر فک سالم و بزرگی دارید، احتمال نهفته شدن دندان عقل تان بسیار پایین است؛ اما اگر فک کوچکی دارید یا از همین الان دندان های شما به دلیل کمبود جا درست رشد نکرده اند، باید بدانید که دندان عقل شما به احتمال بسیار زیادی به صورت نهفته رشد خواهد کرد.

در این صورت، فک شما درد زیادی خواهد گرفت و دندان های کناری این دندان دچار عفونت و جابجایی می شوند. کشیدن دندان عقل سالم در هر صورتی توسط پزشکان توصیه می شود، زیرا کارایی ندارد و ممکن است در برخی مواقع فک شما را آزار دهد. اما دندان های عقل نهفته، باید هر چه سریعتر از فک خارج شوند، زیرا وجود آن ها باعث ایجاد عفونت و عوارض زیادی در دندان های شما می شود. یکی از مهم ترین عوارض این دندان این است که اگر دندان های عقل نهفته را نکشید، در گذشت زمان تبدیل به کیست یا تومور می شوند که خطر بسیار زیادی برای سلامتی شما دارد.

 

انواع دندان عقل | دندانپزشکی دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران

 

آیا همه افراد دندان عقل دارند؟

نکته مهمی که در رابطه با دندان عقل وجود دارد این است که همه افراد، دندان عقل در نمی آورند. یعنی اگر از سن ۲۵ سالگی رد شده اید و شاهد رویش هیچگونه دندان عقلی در دهان خود نیستید، نیازی نیست نگران باشید. سیستم دهان و دندان شما سالم بوده و مشکلی ندارد.

با توجه به تحقیق هایی که در این زمینه انجام شده است، می توان گفت بین ۵ تا ۳۷ درصد افراد، دندان عقل ندارند و در سلامت کامل به سر می برند. هنوز دلیل دقیقی برای عدم رویش دندان عقل در دهان وجود ندارد، اما دلایل آن می توانند شرایط ژنتیکی و محیطی افراد باشند. یعنی اگر والدین شما دندان عقل نداشتند، به احتمال زیاد این دندان ها برای شما نیز رشد نخواهند کرد.

حتما به یاد داشته باشید که اگر دندان آسیای سوم را در فک خود مشاهده نمی کنید، دلیل بر نداشتن آن نیست. در برخی موارد ممکن است این دندان به صورت نهفته زیر لثه رشد کرده و تنها با استفاده از عکس برداری ایکس ری قابل مشاهده باشد.

۳.۹/۵ - (۱۳ امتیاز)

مطلب ما را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

بریج بهتر است یا ایمپلنت ؟ | دندانپزشکی دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران
بریج بهتر است یا ایمپلنت؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت انتخب بین بریج یا ایمپلنت به عوامل بسیاری وابسته است. ایمپلنت و بریج هردو از روش های جایگزینی دندان از دست رفته هستند و هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مقاله به بررسی کامل بریج دندان و ایمپلنت دندان پرداخته ایم تا انتخاب برای شما آسان تر شود.
ایمپلنت all on 4 چیست؟دندانپزشکی دکتر کچوئی و دکتر کامران
اگر تمامی دندان های فک بالا یا پایین خود را از دست داده اید، ایمپلنت all on 4 بهترین گزینه برای جایگزینی دندان های شماست. در این روش ایمپلنت که مزایای بسیاری دارد، 4 پایه در سراسر فک قرار داده شده و پروتز ایمپلنت بر روی آنها نصب می شود.
فضا نگهدارنده دندان کودک | دندانپزشکی دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران
فضا نگهدارنده دندان کودکان وسیله ای به شکل حلقه و از جنس فلز یا آکریل است که در دو نوع ثابت و متحرک در دهان کودک قرار می گیرد. درصورتی که بعد از افتادن دندان شیری کودک از فضانگهدار استفاده نشود، دندان های دائمی ممکن است بصورت کج رشد کنند و در آینده کودک نیاز به ارتودنسی پیدا کند.
ایمپلنت فوری اصفهان | دندانپزشکی دکتر مهدی کچوئی و دکتر کامران
ایمپلنت فوری اصفهان یکی از جدیدترین و محبوب ترین روش های کاشت دندان در اصفهان است که از مزایای بسیاری برخوردار است. در این روش در یک جلسه دندان خراب کشید شده و پایه ایمپلنت در فک قرار داده می شود. ایمپلنت فوری دارای مزایا و ویژگی های بسیاری ست که در این مقاله به بررسی آنها پرداخته ایم.
لق شدن ایمپلنت یکی از عوارضی ست که بسیاری از بیماران هنگام جراحی ایمپلنت نگران آن هستند. در این مقاله سعی داشتیم تا اطلاعات جامع و مفیدی در مورد شل شدن ایمپلنت دندان، دلایل آن و همچنین راه های درمان و جلوگیری از آن را در اختیار شما قرار دهیم.
روکش ایمپلنت دندان چیست؟ | دندانپزشکی دکتر کچوئی و دکتر کامران
در هنگام کاشت ایمپلنت دندان انوع مختلفی از روکش ایمپلنت وجود دارد که از نظر جنس و نحوه اتصال بایکدیگر متفاوت اند. روکش های سرامیکی و زیرکونیا بهترین نوع روکش هستند که شباهت زیادی به دندان طبیعی دارند. برای انتخاب روکش مناسب باید شرایط بیمار و ترجیحات او توسط دندانپزشک بررسی شود. در این مقاله به بررسی انواع روکش ها و مزایا و معایب هر یک از آنها پرداخته ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دندانپزشکی دکتر مهدی کچوئی و دکتر راضیه کامران

بهترین دکتر برای لمینت سرامیکی در اصفهان | دندانپزشک دکتر مهدی کچوئی و راضیه کامران

دکتر مهدی کچوئی جراح دندانپزشک، ایمپلنت، زیبایی دکتر مهدی کچوئی فارغ التحصیل دکترای حرفه‌ای دندان پزشکی از دانشگاه‌ علوم پزشکی اصفهان در سال 95 می‌باشند و دکتر راضیه کامران فارغ التحصیل دکترای حرفه‌ای دندان‌پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 96 می‌باشند.