پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی یا خرابی دندان به شرایطی گفته میشود که فعالیت میکروبها در سطح دندان منجر به آسیب و تخریب مینای دندان میشود.
زمانیکه غذا یا نوشیدنی شما حاوی قند یا شکر باشد، باکتریهای پلاک در هنگام شکستن قند در دهان شما باعث تولید اسیدی خواهد شد که به مینای دندان حمله میکند. این مسئله به مرور زمان در دندان حفرههایی ایجاد میکند که به اصطلاح پوسیدگی گفته میشود.
علت های ایجاد پوسیدگی دندان :
پوسیدگی دندان زمانی رخ میدهد که غذاهای حاوی مواد قندی بین دندانها گیر بیفتد و کامل با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن پاک نشود. دلایل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی مطرح شده است، اما بطور کلی عوامل زیر از شایعترین و مهمترین علتهای پوسیدگی دندان میباشند:
- بهداشت دهانی ضعیف :
مسواک نزدن مرتب باعث میشود میکروبها بر روی دندان لایهای را تشکیل دهند که پلاک میکروبی نام دارد، پلاک میکروبی لایه نرم و غلیظی است که از مقدار زیادی باکتریهای مختلف تشکیل میشود، باکتری پلاک در دهان شما رشد کرده و به مینای دندان حمله میکند.
- خشک بودن دهان :
بزاق دهان به شستن پلاک دندانها کمک میکند و در فرایند تشکیل اسید تداخل ایجاد میکند. بنابراین، اگر دهان شما خشک بوده یا بزاق کمی دارد، پلاک و سایر باکتریها سریعتر تشکیل خواهند شد. برای همین ما استفاده از آدامسهای بدون شکر را توصیه میکنیم که دهان شما خشک نباشد.
- خالی شدن موادِ دندان پُر شده:
اگر موادی که از آنها برای پرکردن دندانها استفاده شده در طول زمان از بین بروند، سوراخ دندان محل مناسبی برای رشد باکتریها خواهد بود.
- مشکلات پزشکی و درمانی:
برخی از روشهای درمانی سرطانها مثل پرتودرمانی گردن و صورت، ممکن است با خشک کردن دهان به تسریع روند پوسیدگی کمک کنند یا برخی بیماریهای خاص که میتوانند با برگشت اسید معده شما به دهان مرتبط باشند خطر پوسیدگی دندان را افزایش میدهد.
نحوه جلوگیری ازپوسیدگی دندان :
پیشگیری بهترین وکم هزینهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی است. اقدامات زیادی وجود دارند که میتوانید برای جلوگیری از خرابی دندان و یا انواع دیگر پوسیدگیها به کار ببرید.
بهترین نحوه جلوگیری از پوسیدگی دندان، عادات و اقدامات زیر است :
- مسواک زدن حداقل دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید
- تمیز کردن بین دندانها با استفاده از نخ دندان
- دهانشویه فلوراید یا دهانشویه تجویز شده توسط دندانپزشک برای جلوگیری از پوسیدگی دندان
- محدود کردن مصرف غذاها و نوشیدنیهای حاوی شکر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان
- و مهمتر از همه مراجعه منظم به دندانپزشک
راههای درمان پوسیدگی دندان :
درمان پوسیدگی دندان در دندانپزشکی امکان پذیر است و راههای مختلفی برای آن وجود دارد.
البته، انتخاب روش درمان بسته به شدت مشکل و سطح پیشرفت پوسیدگی میتواند شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- پرکردن دندان با مواد از جنس نقره (آمالگام) یا ترمیمهای همرنگ دندان (کامپوزیتی)
- روکش دندان
- درمان ریشه
- فلورایدتراپی
در صورت گسترش پوسیدگی به زیر استخوان، خارج کردن دندان و جایگزین کردن فوری با ایمپلنت
محتوای پیشنهادی دکتر کچوئی :
دکتر مهدی کچوئی نویسنده مطلب
دکتر مهدی کچوئی فارغ التحصیل دکترای حرفهای دندان پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 95 میباشند. ایشان پس از پایان تحصیلات و گذراندن دوره طرح نیروی انسانی در تهران، به شهر اصفهان بازگشتند و پس از کسب تجربههای علمی و عملی اقدام به تاسیس مطب دندان پزشکی مجهز همراه با کادری مجرب، جهت خدمت رسانی هرچه بیشتر به شما عزیزان نمودند. دکتر مهدی کچوئی، جراح و دندانپزشک زیبایی، دارای مدرک تخصصی ایمپلنت و بازسازیهای دهان، فک و صورت، طراحی لبخند و لمینیت های سرامیکی میباشند. ایشان عضو انجمن دندانپزشکی ایران نیز هستند.